wtorek, 10 września 2013

Biszkoptowy chałwowiec z kokosem


Ależ ja lubię słodkości. To torcik dla moich chrzestnych, który zrobiłam na niewielkie przyjęcie rodzinne. 
A u mnie ? Tęsknie za moim M, uczę się do matury. Aj..


Przepis:

 Biszkopt:
 * 7 jaj
 * 1 szklanka cukru
 * 6 czubatych łyżek mąki
 * 2 łyżki proszku do pieczenia

Wkładka kokosowa:
 * 20 dkg wiórek
 * 20 dkg cukru
 * 7 białek
 * 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 * 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Masa chałwowa:
 * 2 kostki masła roślinnego
 * 1 kostka masła extra (3/4 zawartości tłuszczu)
 * 40 dkg chałwy
 * 5 jajek
 * 1,5 szklanki cukru

Dodatkowo:
 * dżem z czarnej porzeczki
 * 2 cytryny


Białka na biszkopt ubić na sztywno z cukrem, żółtka rozetrzeć z proszkiem do pieczenia, dodać bo białek. Mąkę przesypać przez sito i wymieszać delikatnie. Piec ok. 35 min w temp. 180 stopni.

Białka na wkładkę kokosową ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórka i resztę składników. Wymieszać i piec w temp. 180 na złoty kolor (ponad pół godziny).

Jajka na masę ubić na parze razem z cukrem na krem. Ubijać do osiągnięcia konsystencji budyniu. Ostudzić i utrzeć z masłem . Chałwę pokruszyć i dobrze utrzeć z całą masą. 

Biszkopt przekroić, wkładkę kokosową również  można, choć jeśli wyjdzie cienka to nie trzeba. Blaty nasączyć posłodzonym sokiem z cytryny rozcieńczonym wodą przegotowaną, przełożyć dżemem i kremem tak, by zostało kremu do dekoracji. 







2 komentarze: