Jestem osobą odróżniającą biszkopt kakaowy od czekoladowego. Czekoladowy jest bardziej miękki, cięższy, przez co nie wyrasta tak wysoki jak kakaowy, ale moim zdaniem jest smaczniejszy. Smacznego ;)
Przepis:
* 4 jajka
* 250 g margaryny
* 1 szklanka cukru
* 2 łyżki kakao
* pół tabliczki czekolady gorzkiej
* cukier waniliowy
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 5 łyżek przegotowanej wody
Margarynę roztopić, rozpuścić w niej cukry, czekoladę i kakao. Dolać 5 łyżek przegotowanej wody, wymieszać i wystudzić. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka i rozmieszać. Białka ubić i delikatnie wmieszać do masy. Piec ok min w temperaturze ok. 170-180 stopni (gdy ciasto będzie odchodziło od brzegów można spokojnie wyjąć z piekarnika)
Może macie ochotę na jakiś konkurs/rozdanie ? Macie jakieś propozycje nagród ;p ?
Nie napisałaś ile dajesz jajek?
OdpowiedzUsuńPrzepraszam za niedopatrzenie ! Już poprawiam :)
Usuńjak dlugo pieczesz w piekarniku?
OdpowiedzUsuńTrudno powiedzieć. Zawsze patrzę, czy brzegi zaczynają odchodzić. Ale to też jest kwestia ok. 30-35 min.
UsuńNa jaką blachę ten przepis?
OdpowiedzUsuńJak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń