niedziela, 25 sierpnia 2013

Tort kajmakowo - chałwowy




Uwielbiam różnosmakowe torty. Ten łączy w sobie smak kajmaku, chałwy, masy z serka mascarpone, oraz orzecha, maku i biszkoptu. Połączenie bajkowe. Smak nieziemski. Gdy podałam go na swoich osiemnastych urodzinach usłyszałam, że smakuje jak z dobrej cukierni. Szczerze polecam !




Przepis:

Blaty:
1. Biszkoptowy:
 * 6 jajek
 * 1 szkl mąki
 * 1 szkl cukru
 * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

2. Makowy: 
 * 6 jajek
 * 1,5 szkl cukru
 * 2 szkl maku
 * 2 łyżki bułki tartej
 * 2 łyżki mąki pszennej
 * 2 łyżeczki proszku do pieczenia

3. Orzechowy:
 * 35 dkg orzechów włoskich siekanych
 * 1 łyżka miodu sztucznego
 * 5 białek
 * 20 dkg cukru
 * 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 * 1 łyżka mąki pszennej
 * 1 łyżka proszku do pieczenia

Masy:

4. Kajmakowa:
 * 1 puszka masy kajmakowej
 * 1 kostka masła roślinnego
 * 0,5 kostki masła extra o wysokiej zawartości tłuszczu (3/4)

5. Masa chałwowa
 * 3 jajka
 * 1 szkl cukru
 * 1 kotka masła roślinnego
 * 0,5 kostki masła extra o wysokiej zawartości tłuszczu
 * 20 dkg chałwy

6. Masa serowa:
 * 250 g śmietany 30%
 * 250 g serka mascarpone
 * 50 g cukru

Składniki dodatkowe: 
 * 2x powidła śliwkowe
 * płatki cukrowe
 * 2x limonka

1. Wyrabiamy biszkopt wg. swojego sprawdzonego przepisu bądź z przepisu bazowego z tego bloga.

2. Mak sparzyć i ostudzić, przekręcić przez maszynkę. Białka ubić z cukrem, dodać mak. Żółtka rozmieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Dołączyć resztę składników i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez ok 45-50 min.

3. Białka ubić z cukrem. Dodać posiekane orzechy i resztę składników. Delikatnie wymieszać i piec w temp. 180 stopni ponad pół godziny. 

4. Tłuszcz rozetrzeć na puszysty krem. Dodać kajmak i dokładnie połączyć.

5. Jajka ubić na parze z cukrem aż powstanie krem o konsystencji budyniu. Ostudzić. Tłuszcz rozetrzeć na gładki krem i połączyć z ubitymi jajkami. Pod koniec pokruszyć chałwę i rozetrzeć z otrzymaną masą tak, by nie było grudek. 

6. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy, ale bardzo krótko. Wszystkie składniki na tą masę muszą być dobrze schłodzone. (przepis na tę masę pochodzi z bloga cupcakefactory.pl)

Wyciskamy do szklanki sok z limonki, dodajemy lekko ciepłej wody do połowy kubka i słodzimy. Takim ponczem nasączamy blaty biszkoptowe. Każdy blat smarujemy powidłami zanim wyłożymy odpowiednią masę. Kolejność mas i blatów wg uznania. :) U mnie wygląda to tak:

1. Blat biszkoptowy
2. Masa chałwowa
3. Blat makowy
4. Masa chałwowa
5. Blat orzechowy
6. Masa kajmakowa
7. Blat makowy
8. Masa kajmakowa
9. Blat biszkoptowy
10. Masa mascarpone do obłożenia tortu

Moja dekoracja nie była zbyt ambitna, ale musiałam coś wymyślić na ostatnią chwilę, bo o tym kompletnie zapomniałam podczas przedimprezowych zakupów :) !
Tort jest bardzo bogaty, więc pasuje na większe uroczystości i okazje takie jak właśnie urodziny :)

2 komentarze:

  1. jeśli smakuje tak jak wygląda to ja się piszę na tego torta ! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zniknął w mgnieniu oka, goście nie pozostawili śladu po nim niestety, a też miałam ochotę na drugi kawałek :)

      Usuń