czwartek, 29 sierpnia 2013

Milky way wersja light


To maleństwo w wersji dietetycznej ? Można ! Nie oczekujcie, że jeden kawałek będzie miał 15kcal... To niemożliwe. Ale masa jest o wiele mniej kaloryczna niż oryginał. Jednakże smak pozostał ten sam. Użyłam mleka w proszku odtłuszczonego firmy Mlekovita.

Przepis:

Biszkopt:
 * 6 jajek
 * 3/4 szklanki cukru
 * 1 szklanka mąki
 * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 * 2-3 łyżki kakao

Masa mleczna
 * 400g mleka w proszku odtłuszczonego
 * 1/2 szklanki mleka 0,5%
 * 1/2 szklanki cukru
 * 2x cukier waniliowy
 * 1 kostka masła mix

Polewa:
 * 100g czekolady
 * 4 łyżki mleka


Białka ubijamy na sztywno z cukrem, do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ucieramy i dodajemy do białek. Wsypujemy przesianą mąkę, i kakao. Dokładnie delikatnie mieszamy i pieczemy ponad pół godziny w temperaturze ok. 180 stopni. 
Mleko zagotowujemy z cukrami i odstawiamy do wystudzenia (robię to na samym początku, wtedy mleko zdąży wystygnąć dobrze). Masło ucieramy na pulchną masę i dodajemy ugotowane mleko i mleko w proszku. Ilość mleka w proszku jest zależna od tego jak wychodzi masa. Radzę dodawać po ok. 1/2 szklanki i sprawdzać konsystencję masy. Krem powinien być gęsty tak, by łyżka wbita w masę spokojnie się utrzymała w pionie. 
Biszkopt przekrawamy, przekładamy masą i polewamy roztopioną w mleku czekoladą. Ja proponuję czekolady najtańsze z marketów, ze względu na to, że dobrze się roztapiają. Jeśli musicie brać coś z wyższej półki to proponuje czekolady Wedla - korzystają z tego samego taniego emulgatora co tanie czekolady. Nie rozpuszcza się na pewno Milka. :)



5 komentarzy:

  1. Wspaniale wygląda, pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowało, dopóki nie zniknęło z lodówki. ; )

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiałam Milkiłeja :D Trzeba wypróbować, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega apetycznie <3 Fajny blog, obserwuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ! Takie komentarze motywują do dalszego gotowania :)

      Usuń